2013:

 

Bijeenkomst 9 oktober Nieuwegein: Spaargeld levert meer op als je het in je eigen huis steekt!

Op de avond zal ik de aanwezigen meenemen op een ontdekkingstocht in hun eigen woning; wat kun je allemaal doen om je woning energiezuinig te krijgen. En aan de hand van aansprekende voorbeelden laat ik zien dat je meer aan je (spaar)geld kunt verdienen door energiebesparende maatregelen aan je woning te laten uitvoeren dan het op een spaarrekening te laten staan.

Bedenk; elke woning is uniek, elke bewoner in zijn gedrag ook. Algemene adviezen zijn wel te geven, maar hoe pakt dit uit voor een betreffende woning, met dito bewoners? Dat kan grote (rendements)verschillen geven. En ook pakt eenzelfde maatregel soms wel en soms niet goed uit voor het wooncomfort. Daarom; wie wil weten of hij zijn (spaar)geld echt wel goed besteedt, laat een Actieplan Energie & Comfort opstellen. Hiermee zoek ik voor u de best renderende maatregelen op in uw woning en let op de gevolgen voor het wooncomfort.

Met een plus-versie van dit Actieplan bereken ik tevens de rendementen en terugverdientijden van uw investeringen. Als er korte terugverdientijden uit het Actieplan komen, dan heeft u snel uw investering weer terug staan op de bank en kunt u er nogmaals gebruik van maken!

De eerste 10 aanmelders maken kans op een leuk bespaarartikel. Tevens krijgen alle deelnemers gratis de beste adviezen mee voor zuiniger woongedrag. Dus; meld je aan! (onder vermelding van “9 oktober Nieuwegein”)

 

Locatie: Sport- en Evenementencomplex Merwestein, zaal 2 (trap op)

Adres: Merweplein 1 Nieuwegein

Parkeren: gratis en genoeg ruimte

Datum en tijd: woensdag 9 oktober, 19.30 uur zaal open, begin 19.45 u, eind 21.30 uur.
Meer info: tel. 06-28534789

 

Energielabels; soms niet meer nodig dan dat

Deze week o.a. bezig geweest met het opstellen

van Energielabels voor te verhuren appartementen,

benodigd om de hoogte van de huur te kunnen

vaststellen. Prachtig opgeknapt en alle

appartementen een label A, door goede

isolatie en warmte via een HR-combiketel.

En dat met gebouwen uit 1904! Leg je hier

zonnepanelen op het dak, dan wordt

het zelfs A+!

Deze verhuurder heeft het goed aangepakt.

 

 

 

 

 

 

Kortingsactie op diensten van Energytoday vanwege Duurzame Dag Nieuwegein 26 mei

 

Op de Duurzame Dag in Nieuwegein staat Energytoday tussen 12 en 17 uur op CityPlaza, tussen Stadshuis en Theater De Kom. Bezoek de stand voor meer informatie over energiezuinig en comfortabel wonen. Of koop één van de kleine hulpproducten om uw woning alvast een beetje energiezuiniger te maken.

Vanwege deze gelegenheid heb ik op meerdere van mijn diensten een Duurzame Dag-aanbieding van 20% korting tot eind juni. U wilt toch ook comfortabel wonen met een lage energierekening? Zonnepanelen op uw dak voor eigen duurzame energie? Ga niet zelf zoeken; vraag inzicht en overzicht aan een deskundige; neem een advies af van Energytoday en gebruik het kortingsvoordeel!

Kijk voor meer info over de Duurzame Dag in Nieuwegein op www.nieuwegein.nl/duurzamedag en voor informatie over de kortingsactie bij Besparen Maar!

 

Aanbrengen Tonzon vloerisolatie kan altijd, mits voldoende diepe kruipruimte

 

Bij twee woningen, waarvoor ik een Energie & Comfort Actieplan heb opgesteld, besloten de bewoners mij in te schakelen bij de uitvoering van maatregelen. Eén van de maatregelen betrof het aanbrengen van vloerisolatie, via de kruipruimte. Uit verschillende opties kwam Tonzon vloerisolatie als beste uit de bus; de bodemfolie maakt de kruipruimte droog, de thermoskussen isoleren als een gek. Bij de woning uit 1976 met een betonnen vloer was de kruipruimte net diep genoeg om de thermoskussens aan te brengen. Bij de woning met een houten vloer (c. 1950) was de kruipruimte dieper. Beiden hebben nu een vloer met een Rc waarde (isolatiewaarde) van 3,8 m2K/W, gelijk aan die van nieuwbouwwoningen. Geen koude voeten meer, geen vocht meer vanuit de kruipruimte!

 

 

 

Het werk onder de betonnen vloer vordert; de bodemfolie (oranje) ligt, de thermoskussens zijn deels al aangebracht. Duidelijk zichtbaar de “gewelven” van de betonnen vloer.

 

 

Thermoskussens tussen de houten balken, oranje bodemfolie op de grond. Beduidend makkelijker werken voor de klussers in deze hoge kruipruimte.

 

 

 

Twijfel over aanschaf zonnepanelen?

 

Lage prijzen, goedkoper dan stroom uit het net. Maar toch blijven er vragen: Wat zijn de mogelijkheden op mijn woning of (bedrijfs)pand? Wat levert het nou werkelijk op? Die vragen kan ik voor u beanwoorden met een Advies aanschaf zonnestroomsysteem.

In verband met de Solardays 2013 geef ik in de maand mei 30% korting op dit advies in Midden Nederland. Geen verkooppraatje van een leverancier, maar een onafhankelijke en realistische uiteenzetting over mogelijkheden en opbrengst door een praktijkdeskundige. Ook mijn eigen zonnestroomsysteem kunt u bekijken tijdens de Solardays. Zie verder onder Besparen Maar! en www.solardays.nl.

 

 

2012:

 

Nieuwegein €nergiek: gratis advies energiebesparing en mooi aanbod spouwmuurisolatie en zonnepanelen

 

Een actie met medewerking van Energytoday:

 

Voor wie dit niet kan lezen op zijn browser; hier een link voor de actie.

 

 

Gereed: aanschafgids zonnepanelen, nu te bestellen!

 

Waarom aanschaffen?

 

U weet nog niet zeker of u zonnepanelen wilt aanschaffen, of u wilt wel zonnepanelen aanschaffen, maar u weet niet waar op te letten. Is die leuke aanbieding echt wel zo leuk? En hoe zit het met de kwaliteit van de panelen? Voor iedereen die met dit soort vragen zit heb ik een aanschafgids zonnepanelen gereed, met veel achtergrondinformatie en aandachtspunten voor, tijdens en na aanschaf. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Deze bedraagt slechts € 19,95 incl. BTW.

 

De gids is bedoeld voor woningeigenaren, ook VvE’s! Hier is een inkijkje.

 

Naast antwoorden op vele vragen, waarvan u sommige niet zelf zou hebben bedacht, en soms een mogelijke leverancier ook niet, bevat de aanschafgids een stappenplan. Dit stappenplan bevat alle stappen die u moet nemen (voor, tijdens en na aanschaf) om een goed gevoel te hebben over uw aanschaf en dit goede gevoel te behouden. Met alle kennis uit deze gids staat u stevig tegenover leveranciers en kunt u zelfstandig tot aanschaf overgaan.

 

Liever toch begeleiding?

 

Hoeft u niet zonodig zelf “deskundig” te worden via het lezen van deze gids, of wilt u begeleiding bij aankoop, dan koopt u bij Energytoday begeleidingstijd in. Dit houdt in: intakegesprek, keuze maken van leveranciers, offertes aanvragen en vergelijken en dakbezoek met leveranciers. De investering hiervoor is slechts 5% van de offerteprijs van het systeem, vanaf € 200 (bij een gangbaar systeem van 8 panelen, circa 1,9 kWp, terugverdiend in een half jaar). Dit is inclusief de aanschafgids, dan nog steeds zinvol als naslagwerk en vanwege het stappenplan. Bij heel grote systemen wordt de investering relatief lager. Investeringsbedrag bij grote systemen (vanaf 6 kWp, 25 panelen van 240 Wp) op aanvraag.

 

Geïnteresseerd?

 

Voor de gids; stuur mij een bericht via het contactformulier, met vermelding van uw naam en adres en “aanschafgids zonnepanelen”. Na betaling stuur ik u dan de gids in pdf toe. Heeft u liever een papieren versie. Dat kan tegen geringe meerkosten. Graag vermelden op de aanvraag.

 

Voor begeleiding; stuur mij eveneens een bericht of bel 06-28534789. Dan spreek ik met u uw wensen door.

 

 

Slimme thermostaten besparen energie

Na de Essent met de E-thermostaat heeft nu ook Eneco een slimme thermostaat: Toon. Het grote voordeel is dat deze realtime inzicht geeft in verbruik van elektriciteit en gas.

En dan doet Eneco of deze de eerste is met zo’n slimme thermostaat. Dat klopt helaas niet. Voor zover ik weet is dit Marvin. En volgens Marvin (van KiesGroenLicht) kan dit apparaat i.t.t. Toon ook opgewekte (zonne)energie verwerken in de gegevens. Toch leuk als je zonnepanelen op het dak hebt liggen.

 

Na-isoleren spouw; doen of niet?

Na het aanbrengen van dakisolatie en dubbele beglazing (ter vervanging van enkel glas) is het na-isoleren van de spouw de volgende belangrijke stap naar volledige isolatie van de woning. Heeft de spouw minimaal 4 cm ruimte en blijkt deze na inspectie ‘schoon’ te zijn, dan is na-isolatie mogelijk. Dit levert, in het geval de spouw niet geïsoleerd is, al gauw een flinke besparing op. Het isoleren van 40 m2 spouwmuur (niet op een hoek) vermindert het gasverbruik met 320 m3 per jaar (bron: Milieucentraal). Met een gasprijs van 58 eurocent per m3 (prijspeil 2011, bron: Milieucentraal) is dat € 185 per jaar.


Doen dus. De kosten zijn niet groot en je hebt deze er in ongeveer 4 jaar weer uit (bron: Milieucentraal). Op de website van VENIN is na te lezen dat er bij het gebruik van de juiste materialen, vakkundig aangebracht, ook geen gevaar is voor ‘doorslag’ van (regen)water en vocht. De buitenmuur dient dan wel vochtdoorlatend te zijn, zodat ingedrongen vocht via capillaire werking door stenen en voegen weer uit de spouw kan verdwijnen. Naast een schone spouw dient het voegwerk in orde te zijn. Lees meer in de factsheet.

 

Warmte-terugwinning bespaart energie

 

Warmte-terugwinning op ventilatielucht levert energiebesparing op. Veel woningen beschikken over mechanische luchtverversing, met een ventilator op zolder. Als deze aan vervanging toe is, is het zinvol te denken aan warmte-terugwinning (wtw). Een wtw-unit haalt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt deze om een voorraad warm water te maken. Energytoday raadt hiervoor de Inventum Ecolution aan. Dit apparaat wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast bij het energiezuiniger maken van bestaande woningen.

Ook op uw douchewater valt warmte terug te winnen, door de warmte van het afvalwater te gebruiken om het verse douchewater voor te verwarmen.

 

Als u wilt weten wat Energytoday nog meer voor u kan betekenen aan energiebesparing en comfortverbetering van uw woning, kijk dan op de website of neem contact op.

 

2011:

 

In november 10% Doe-duurzaam-korting!

 

Op 11 november is de derde landelijke Dag van de Duurzaamheid. Om daarbij aan te sluiten geeft Energytoday in november 10% korting op de prijzen van al haar producten. Maakt u in november een afspraak, ook voor na november, dan geldt de korting.

 

Hier kunt u de flyer lezen, voor als u hem gemist heeft bij de post.

 

De dakpan die warm water maakt

 

Nelskamp Dakpannen claimt met hun Solar dakpannen een besparing van minimaal 50% op uw huidige verwarmingskosten (ruimteverwarming en warm tapwater). Hiervoor is een aluminium element ontwikkeld in de vorm en kleur van dakpannen. Deze worden op de bestaande dakpannen gelegd en vervolgens aangesloten op een ringleidingsysteem en een warmtepomp.

 

Het systeem is op verschillende woningen in Duitsland al operationeel. Helaas alleen maar leverbaar voor daken met Finkenberger-dakpannen in natuurrood, zwart, antraciet en donkerbruin. Mogelijk later ook in andere modellen pannen.

 

Het systeem werd getoond op de Duurzaam Bouwen Dagen in Houten 28 en 29 september.

 

 

De dakkapel die warm water en elektriciteit maakt

 

Toe aan vervanging van een dakkapel? Denk eens aan een Prolux Energy Dakkapel van Knipping. Deze levert warm tapwater en elektriciteit vanaf het dakoppervlak van de dakkapel, door ingebouwde leidingen voor transport van warmte en hierop gelegde platte zonnepanelen voor elektriciteit. Direct ingebouwd in het dak is deze tegelijk met de nieuwe dakkapel te plaatsen. Een besparing is mogelijk van 1,18 GJ aan warmte (=37 m3 aardgas) en 54 kWh per m2 dak per jaar. Een eengezinswoning met 4 personen gebruikt gemiddeld 1600 m3 aardgas en 3500 kWh per jaar.

 

Het systeem werd getoond op de Energiebeurs 2011 te Den Bosch op 4 t/m 6 oktober.

 

Duurzame Energie Proeftuin van de Hogeschool Utrecht

 

Veel mensen, veel woorden, erg interessant, maar waar het om gaat is wat de zonnepanelen, zonnecollectoren, windturbine en andere opstellingen op het dak aan nieuws opleveren. Er staan veel opstellingen om te vergelijken (rendement, gebruiksgemak enz.). De uitkomsten hiervan zijn interessant; welk zonnepaneel levert het hoogste rendement? En hoe lang? En wat is de gunstigste opstelling? Maar dat is dus kennis die pas op langere termijn tot beschikking komt en bruikbaar wordt voor het maken van keuzes.

 

Interessante links:

 

Energieproeftuin van de Hogeschool Utrecht voor de laatst ingevoerde gegevens over het project.

Donqi voor de urban windmill, een kleine windmolen voor op daken (je hebt ook de Energy Ball en voor schuine daken de ridgeblade).

Triple Solar voor o.a. gecombineerde zonnepanelen (warmte en elektriciteit).

Solyndra voor zonnepanelen in ronde buizen (anders dan de platte panelen) voor een mogelijk hogere opbrengst.

Roofclix voor witte dakelementen (isolatie, koeler in de zomer en hogere opbrengst van de erop geplaatste panelen).

 

Terug naar boven